2011. november 25., péntek

Őstörténetünk a szabad ég alatt



Egésznapos történelemóra a szabadban? Ez az, amire felkapja a fejét a diák. Én is ezért álltam meg ennél a bejegyzésnél. Talán nem is lenne haszontalan ötlet osztálykirándulás keretein belül külön alsó tagozatban, majd felsőben ismét ellátogatni a parkba. A fejlődő fiatal, emlékezve a premierre, másodszorra bizonyára még érdekesebbnek fogja tartani a látottakat.

Mindent lehetne így tanulni: szórakozva, élvezetekkel. Józsi kezdeti hezitációja jó irányt vett, amikor végül megvette a drága belépőt. No persze, ha "csak" a körképről lenne szó, talán oszthatnánk-szorozhatnánk, de itt ténylegesen több minden vár bennünket.

Amikor 2004-ben ott jártam, alkalmam volt látni a panoptikumot, a numizmatikai gyűjteményt (10.000 Ft-os érme!), sőt, a lovasok bemutatóját, valamint annyira szép idő volt, hogy egy tóparti piknik emlékével gazdagabban térhettünk haza Ópusztaszerről. Igen, még egy tó is van odabent.

10.000 Ft-os érme

Vér- (viasz-) szerződés

 
Honfoglaló magyar lovasok

Sarnyai Tibor hosszászólása óta valószínűleg Józsi már javította a posztját,  csak így van értelme, mindazonáltal meginterjúvolni a személyzetet - én is mindig ilyesmin gondolkodom, ha hasonló, érdekes helyen járok. Aztán tetszik, ahogy pxl telerakná az iskolákat a körképpel, és hogy szabadon letölthetővé tenné - persze ez a mű is valaki tulajdona, aki szabadon rendelkezik felette.
  
Józsi bejegyzése tényleg lökést ad. Aki elolvassa, vagy emlékszik egy jót, vagy fogja magát, és útra kel Ópusztaszerre. Hozzáteszem: nekem a Promenád tetszett a legjobban. Ez fantasztikus! Egy "igazi", letűnt idők világában találod magad. Magával ragadó.

Promenád

Végül a témától függetlenül szólnék. Szeretném terjeszteni a szép, választékos beszédet szóban-írásban. Vannak írások, melyek magáról a vulgaritásról szólnak, de egy olyan írásban, ami nem arról szól, nincs helye a vulgaritásnak. Nem kell formálisan írni, ott van az informális nyelv, vagy a szleng. A terminus technicusról már nem is beszélve.



Búcsúzóul hadd mutassam meg a mozgóképet a "lányfogó" lovasokkal.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése